El millor blau de cabra del món es fa al Bages

Més de 250 experts reunits a Donosti han distingit el nostre blau de cabra entre prop de 3.000 formatges i l’han qualificat com un dels millors del món als World Cheese Awards 2016-17.

Des de la costa d’Euskadi al cor de Catalunya amb un únic veredicte: Medalla d’Or pel blau de cabra Muntanyola.
Més de 250 experts d’arreu del món han distingit el nostre blau de cabra entre prop de 3.000 formatges i l’han qualificat com un dels millors del món als World Cheese Awards, un prestigiós reconeixement mundial atorgat a Donosti el passat novembre en el marc de l’International Cheese Festival.

De maduració lenta i amb escorça delicada i fràgil, el blau de cabra ha sabut transmetre la cremositat i l’elegància al paladar que ha de tenir un formatge amb medalla d’or.

Elaborat amb llet de cabra pasteuritzada, la pasta de l’interior és blanca, s’endureix i es torna d’un color groguenc prop de l’escorça, esquitxada amb petites vetes de color blau-verdós.
Un formatge que es fon a la boca i amb un gust lleugerament picant, marida bé amb un vi blanc tirant a dolç, inclús amb cava.
Un formatge per recordar, compartir i repetir, un or que ens injecta energia per seguir treballant perquè el blau de cabra sigui un or cada dia.

La medalla d’or és sobretot un reconeixement a la feina ben feta de l’equip que cada dia posa en marxa la formatgeria: la Vane, la Maria Àngels, la Sílvia, el Carles, el Sebas, el Ferran, l’Esteve, el Toni, la Vera, l’Alba, el David i el Bernat.

Tots ells fan del blau de cabra molt més que un formatge, i és que la qualitat, la proximitat i el valor social ens identifiquen i ens han donat l’oportunitat d’explicar arreu del món la formatgeria Muntanyola, un projecte d’AMPANS, una fundació que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i altres col·lectius en risc, creant i gestionant centres, serveis, programes i suports.

Muntanyola estem a Urpina, finca que AMPANS té a Sant Salvador de Guardiola (Bages).
A partir de la donació de la finca, l’entitat ha fet créixer una llar-residència que acull persones amb discapacitat intel·lectual al costat d’una vinya; un projecte harmoniós amb la natura que juntament amb la formatgeria dóna oportunitats d’inserció laboral i reconeixement social.


Fem 16 tipus exquisits de formatge artesà a partir de 4 varietats de llets de ramaders de proximitat; tot plegat amb un valor afegit: ho elaboren persones amb una sensibilitat especial que gràcies a una ocupació digna i de qualitat poden fer realitat el seu projecte de vida.